Vaske og miljø

Ægte multitalenter,- de nye vaske er funktionelle

De tider, hvor vasken kun blev brugt til den daglige opvask, er for længst forbi. I dag har opvaskemaskinen overtaget dette arbejde i mange husholdninger. Alligevel er en vask uundværlig i et køkken. Men en vask består ikke længere kun af en vask og en vandhane. Til en funktionsdygtig vaskeplads hører rengørings- og afdrypningsvaske i forskellige størrelser og aflægningsplads, et specielt køkkenarmatur samt et praktisk og tilgængeligt affaldssystem.
Vidste du at?
KØKKEN24 leverer flotte 3 køkkentegninger i farver af de nye køkken indenfor 96 timer. Samtidig med tegninger får du det første prisoverslag på køkkenet, der er afgørende for det videre forløb af dine køkkendrømme. KØKKEN24 har ikke provisionslønnede sælgere, men indretningsarkitekter, der ser det som en ære at opfylde drømme der også kan realiseres.

Ikke kun til tallerkenopvask,- men en gennemtænkt arbejdsplads

Bedstemors gode gamle køkkenvask er imidlertid blevet til en gennemtænkt arbejdsplads, hvor måltider bliver tilberedt, blomster bliver ordnet og rengøringsspanden bliver fyldt. Her pudses der sølv, de skrøbelige glas vaskes af og de store ting, som fylder meget renses, drinks tilberedes, grøntsager renses og der tappes vand. Der op- står ustandseligt opgaver i husarbejdet, som skal foregå ved køkkenvasken. Fra at have haft en skyggetilværelse er vasken i dag avanceret til et meget alsidigt og brugbart arbejdscentrum, hvor en stor del af køkkenarbejdet klares hurtigt og bekvemt.
Den mest benyttede arbejdsplads i køkkenet er vasken. Undersøgelser om arbejdsgangen i et køkken har vist, at 60 % af arbejdstiden i køkkenet foregår ved vasken. Og selvom man har en opvaskemaskine, vasker man alligevel op i hånden mindst en gang om dagen. (I 61 % af alle husholdninger med opvaskemaskine bliver der vasket op i hånden flere gange dagligt.) Det kan være ting, som fylder for meget i opvaskemaskinen, ting som er skrøbelige og derfor helst skal vaskes op i hånden eller fordi opvasken ikke er ret stor.
Med de mange og alsidige krav til vasken er det næsten ikke til at forstå, at vasken ikke spiller en større rolle ved køkken købet. Vigtigt for det rigtige valg af køkkenvask er udover den individuelle smag også størrelsen på husholdningen og de rummelige forhold. Det er meget afgørende for indretningen af vasken, om det er en højre- eller venstrehåndet person, der bruger vasken mest.
Andre afgørende købekriterier er antal af vaske, deres form, hvilket materiale, armaturet og det rigtige tilbehør. Således er det ikke det ikke størrelsen på vasken der er afgørende for funktionen, men at det er grundudstyret, det kommer an på. Hertil hører: en stor, dyb arbejdsvask, hvor man let og bekvemt også kan vaske bageplader og gryder op. Ved køkkenvaske med kurveventil og excenterbetjening lukkes vandet ud ved at dreje på en knap. Madrester bliver liggende i sien og fjernes let.

En skyllevask med eget afløb skal være mellem arbejdsvasken og afløbsbakken. Et separat afløb i skyllevasken tjener som overløbssikring og giver samtidig mulighed for at bruge den som ekstra vaskeplads.
Større komfort opnås ved en dobbeltvask, hvor man kan vaske op og skylle grøntsager af samtidigt. Dobbeltvasken kræver dog som regel et underskab på mindst 80 cm bredde. Praktisk og bekvemt er også en integreret affalds- kværn, som består af en skakt ned til en affaldssamler, som er monteret nedenunder i skabet og et låg.
Udover denne affaldskværn er dobbeltvaske også udstyret med en lille skyllevask. Her kan man f.eks. hælde vandet fra kartoflerne, eller smide rester af drikkevarer ud, når man er ved at vaske op i den anden vask. Nye asymmetriske former på vaske giver mulighed for hjørneindbygningsvask. Hjørnevasken fremmer funktionaliteten, hvis der ikke er meget plads og giver ofte en god forbindelse mellem to rækker af husholdningsmaskiner.

Vaske og materialevalg er en vigtig disposition

I hverdagen bliver vasken udsat for tem- melig mange belastninger. Den skal kunne tåle varme gryder og pander samt skift mellem varmt og koldt vand. Den skal også kunne klare skrappe rengøringsmidler samt glas og porcelæn, som falder ned i vasken. Der er ingen tvivl om, at vasken skal være lavet af et materiale, som opfylder de største krav til belastning, modstandskraft og langtidsholdbarhed. Det er udslagsgivende for materialevalget om det nu også kan opfylde alle disse store krav i køkkenet. Ved vasken arbejdes der med beskidt vand og med levnedsmidler. Derfor skal materialet være let at gøre rent og leve op til de hygiejniske krav. Materialet skal modstå varme og kulde, og derudover må syrer, fedt og lud ikke skade vasken. Materialet skal kunne modstå en del slag og selv efter flere års brug skal den også helst stadig være pæn at se på. Mange materialer er dog i stand til at klare alle disse belastninger og lever op til forventningerne i køkkenhverdagen.

Rustfri stål
Rustfri stål er nok det mest kendte, fordi det er det mest traditionelle materiale, som bruges til fremstilling af vaske. Første klasses kvalitetsvaske bliver lavet i legeringen 18/10. (Tal kombinationen betyder, at legeringen består af 18 dele krom og 10 dele nikkel). Krom sørger for, at vasken ikke ruster og at den er syrebestandig. Nikkel giver vasken den nødvendige elasticitet, så glas og porcelæn ikke går så nemt i stykker i vasken. Stålvaske har den fordel at de på trods af deres ringe materialestærke er stabile og meget belastbare. Overfladen opnår højglans ved polering. Rustfri stål indtager den dominerende markedsandel, fordi det er næsten ikke til at ødelægge, det er elastisk, det er varme- og syrebestandig, hygiejnisk, slagfast og nemt at gøre rent. Man kan dog ikke helt undgå ridser og småskrammer og rustfri stål kan heller ikke fås i farver. Til gengæld passer stål til næste alle indretningsstile og kan kombineres med alle køkkenfronter og med mange forskellige farver, som følge af trenden efter naturlige materialer.
Brændingsprocessen på 1200 °C gør ikke kun vasken modstandsdygtig mod varme gryder og pander, men også mod andre belastninger. (Keramikvaske bliver brændt ved temperaturer mellem 1200 – 1280 °C). Keramikvasken er stød- og ridsefast. Anvendelse af keramikvaske i laboratorier og klinikker har desuden vist, at vasken heller ikke tager skade af selv aggressive kemikalier eller andre former for syrer og lud, som findes i husholdningen.

keramikvasken også ideel. På den glatte overflade sætter der sig ingen bakterier. Snavs er let at fjerne og selv ved hårdnakkede pletter er det nok med et par dråber opvaskemiddel på en klud. Og så slipper man for højglanspoleringen. En anden fordel ved keramikvasken er det store farveudvalg, som gør det let for enhver at ramme den rigtige farvetone til den individuelle køkkentype. Kort sagt: keramik er et meget interessant materiale til praktisk taget alle anvendelsesområder i køkkenet både med hensyn til funktion, design, farve og belastbarhed.
Emalje
Materialet emalje er smeltet glas, som går i god kemisk forbindelse med overfladen af stålplader. Der er ingen materialer, som har et så stort farveudvalg som emalje. Af dette materiale kan man lave vaske i lige netop den farve, som passer til køkkenfronten.
For emaljevasken er det ikke kun emaljens kvalitet, der er afgørende, også den anvendte specialstål og forarbejdningsteknikken er af stor betydning. En god emaljevask skal være lavet ud af eet stykke specialstål. Vasken må ikke være svejset sammen nedenunder, for ved disse svejsningssteder kan emaljen let skalle af. Overfladen gælder som absolut varmebestandig. Emaljeprocessen er i de senere år konstant blevet forbedret,men trods det er emaljevaske ikke så slagfaste som andre materialer.
Kompoundmaterialer
Der bliver tilbudt køkkenvaske af første klasses kompositmaterialer under talrige mærkenavne. Det består mest af formbart akryl med andre naturlige materialer som silikatquarz, granit eller aluminiumhydroxyd. Med disse materialer er det muligt at realisere en mangfoldighed af former, forskellige størrelser på vaske og en harmonisk farvesammensætning. Det er endda muligt at fremstille tofarvede vaske, hvor kantområdet er i en anden farve som selve vasken. I hverdagen viser vaske af kompositmaterialer sig som meget belastbare, og selv store belastninger – såsom varme, slag, ridser, syre, rengøringsmidler, the eller frugtsaft – bliver ikke synlige på vasken.

Opvasken klarer sig selv. Lyt – stilleleg!

sken og aftørringen klares i dag af opvaskemaskinen, hygiejnisk, økonomisk og økologisk. Udgifter til energi, vand og opvaskemiddel er ved samme mængde næsten % gang højere ved opvask i hånden. Moderne opvaskemaskiner bruger 9 Itr. vand pr. opvask, og temperaturer på 65 grader C ved den maskinelle opvask er mere hygiejnisk, fordi den er væsentlig højere end ved opvask i hånden. Der tilbydes fuldt integrerede opvaskemaskiner, integrerbare maskiner og opvaskemaskiner i forskellige bredder (45-60 cm). Specielle spareprogrammer og tekniske videreudviklinger har gjort den maskinelle opvask endnu mere økonomisk. Opvaskemaskinen arbejder også med lavere temperaturer (på max. 55 grader C) og til dels uden forskylninger. Disse spareprogrammer forkorter vasketiden og reducerer vand- og energiforbruget.

Maskiner, som er udstyret med sensorteknik er meget økonomiske, for de måler ved hjælp af et lysskab opvaskevandets tilsmudsningsgrad i forskylningen, og genanvender vandet, hvis det er rent nok, og på den måde kan der spares op til 4 ltr. vand. De sidste nye maskiner har en beholder til 4 ltr. vand i bagvæggen. En såkaldt varmeveksler i
opvaskemaskinen udnytter energien i det varme opvaskevand til at opvarme vandet til hovedvasken og efterfølgende skylning, dvs. at vandet allerede er opvarmet til en 35-40 grader C, og det sparer energi og skåner sart porcelæn og glas. Moderne opvaskemaskiner har i modsætning til deres forgængere meget interessante indretn ingsmu ligheder.

Overkurve, som er justerbare i højden, giver ekstra plads til gryder og tallerkner i overkurven, når den underste kurv allerede er fuld. Den såkaldte overkurvopvask er ideel til den lille opvask indimellem. Man kan vaske op med kun en halvfuld maskine, fordi begge kurve er identiske, de kan begge rumme glas, bestik, tallerkner og gryder og det betyder, at når overkurven er fyldt op kan den vaskes op separat, og der spares både vand og energi.

Bølgeformede spulearme sørger for en regelmæssig fordeling afvandstrålerne og dermed for det bedste rengøringsresultat. Specielle doseringsrum sørger for rigtig dosering af opvaskepulver, så man ikke bruger for meget. Firedobbelte sisystemer sørger for rent vand og ved turbotørringen blandes den varme damp med kold luft. Det forhindrer den ellers almindelige dampstrøm, når man åbner lågen, og giver en skinnende og pletfri opvask.
De fleste opvaskemaskiner er udstyret med et vandsikringssystem. Det sikrer uafhængigt af strømsystemet mod vandskader, forhindrer overløb, utætte steder og revnede slanger, de som har en opvaskemaskine i et åbent køkken sætter i hvert fald stor pris på de støjsvage motorer og den forbedrede lydisolering af opvaskemaskinen.
Der findes maskiner, som kører helt ned til 37 decibel og dermed er de mere lydsvage end mange computere. Indbygget i arbejdshøjde undgår man at bøje sig, og ekstra høje maskiner opfylder de nyeste ergonomiske erkendelser. (De er 86 cm høje, har 5 cm mere plads indvendigt og passer ind under 96 cm høje bord-plader). Selv i de små køkkener er der plads til disse smalle opvaskemaskiner med en bredde på 45 cm.

Komfortable blandingsbatterier, super ergonomi og funktionalitet

Både ved afskylning, madlavning eller rengøring – armaturet er altid i brug. Kriterier for blandingsbatterier er, at de skal være robuste, holdbare, betjeningsvenlige, funktionelle, ergonomiske og lette at gøre rent. Ting, som man dagligt skal bruge, kræver fuld bevågenhed. Moderne armaturer er i dag ikke kun en vandforsyner, men en praktisk køkken- hjælp. Blandingsbatteri med et greb har den fordel frem for dem med to greb, at temperatur og vandmængde kan reguleres med én hånd.
Armaturer med en brusetræk har vist sig at svare til forventningerne i dagligdagen. Med dette brusetræk er det ikke kun nemmere at gøre vasken ren, men det er også muligt at fylde store vaser, kedler eller gulvspande uden for vasken. For at undgå kalkaflejringer skal man vælge et armatur uden hjørner og kanter.
Det er også vigtigt, at det er nemt at regulere den ønskede vandtemperatur og at det er muligt at begrænse temperaturen.
Det giver også større råderum ved køkkenindretningen med et armatur
til under vinduet, som efter behov bare kan klappes ned. Når armaturet på den måde ikke mere er i vejen, så kan man godt planlægge vasken foran vinduet uden problemer.

Vidste du at?
KØKKEN24 har et stort udvalg i vaske og blandingsbatterier fra alle de kendte mærker, herudover importeres flotte og specielle vaske til nogle fantastiske gode priser. Tjek hjemmesiden under tilbud.

Gennemtænkt tilbehør ved tilberedningen

En vask er ikke kun uundværlig til den daglige opvask, men meget hyppigere uundværlig tii den daglige mad tilberedning. Ved vasken bliver der vasket af, tørret af, renset grøntsager, banket kød, filteret fisk, æltet dej, forberedt salat og meget mere. Mange forskellige slags praktisk tilbehør som skærebrætter, skyllevask, vask til tilberedning, afdrypningssigter, tallerken- og bestikkurve, specielle indsatse og indretninger er en god hjælp til alle disse forskellige gøremål.
Det praktiske tilbehør bliver ofte tilbudt i kunststof,, men delvist også i stål. Tilbehør i stål er godt nok dyrere, men det er til gengæld også rustfrit, varigt, nemt at gøre rent og giver vasken et optisk lift. Der kan fås køkkenvaske med kanter, hvor f.eks. et stort skærebræt passer ned i.
På den måde opstår der en yderligere arbejdsplads til skæreopgaver og til alle andre tilberedningsopgaver. Med en hullet skyllebakke kan man efter eget ønske afdække vasken eller skyllevasken. På bakken kan frostvarer lige og tø op eller man kan skylle salat og grøntsager på bakken og lade dem
ligge til de er dryppet af. I opvaskestativer med stabelsikre specialbunde tørrer kopper, tallerkner, gryder og bestik helt af sig selv.