Tilberedelse

Kreativ madlavning – en udbredt hobby

Madlavning er glæde og udtryk for omsorg, kærlighed og opmærksomhed. Grunde nok til at kogepladsen skal have en central plads i køkkenet. Tilberedningen af maden er blevet den vigtigste beskæftigelse i køkkenet, uanset om man dagligt laver mad til en stor familie eller om det kun er i weekenden, man fremtryller de store menuer.
I dag er kreativ madlavning ikke et privilegium for professionelle kokke. Madlavning har udviklet sig til en udbredt hobby, som kræver manuelle færdigheder, som øger kreativiteten og som appellerer til alle sanserne.
Moderne køkkener underbygger denne udvikling, idet de frembringer perfekte arbejdsbetingelser.

Vidste du at?
Køkkener24 tilbyder kendte hvidevarer til ekstrem konkurrence dygtige priser. Referencetilbud gives også på nye og eksklusive hvidevaremærker, forhør nærmere og spar penge.

Madlavning i nye og flotte dimensioner

Kogepladsen er midtpunktet i køkkenplanlægningen. De andre arbejdsområder bliver indordnet efter kogepladsen. Fabrikanterne skaber forudsætningerne for at der i den individuelle planlægning kan inddrages kogeøer, halvøer eller fremtrukne kogepladser. Der er mange indretningsmuligheder. I rummets midte kan man lave mad ved siden af eller overfor hinanden, eller flere ad gangen.
Selv i den klassiske indbygningsvariant “altid langs med væggen” bliver kogepladsen i dag ofte optisk adskilt fra den øvrige køkkenindretning ved brug af meget rustfrit stål.
I åbne køkkener bliver kogepladsen planlagt som bindeled mellem køkken og opholdsstue (ofte med et direkte tilføjet spisebord som spiseplads). Integrationen af spisebordet i køkkenet skaber forudsætning for større kommunikation. På den måde bliver tilskuer og gæster animeret til at deltage aktivt i madlavningen.
Kogepladsen skal have visse kvaliteter for at arbejdet bliver godt og det er underordnet om det drejer sig om en komplet menu eller om et mellemmåltid.
Funktioner, som gør arbejdet lettere, er lige så meget i fokus som æstetikken. Gode udviklede apparater letter den professionelle tilberedning.

Et bredt markedsudvalg i specielle skabe sørger for, at kogeredskaber, rekvisitter og tilbehør bliver anbragt overskueligt og direkte ved kogepladsen.
Et udtræksskab med stort volumen giver plads til gryder, pander, røreskåle m.m. under madlavningen. Andet tilbehør, knive, piskeris, grydeskeer m.m. kan altid placeres lige i nærheden af kogepladsen.
Til dette formål findes der specielle skabe med drejbare hylder, tilgængelige ophængssystemer og flotte frastillingspladser rundt om emhætten.

Et udtræksskab med stort volumen giver plads til gryder, pander, røreskåle m.m. under madlavningen. Andet tilbehør, knive, piskeris, grydeskeer m.m. kan altid placeres lige i nærheden af kogepladsen.
Til dette formål findes der specielle skabe med drejbare hylder, tilgængelige ophængssystemer og flotte frastillingspladser rundt om emhætten.
Det klassiske komfur forener kogezoner og bageovn i et. Funktionsmæssigt har de dog ikke meget tilfælles. Derfor er der meget, der taler for at skille dem ad. Arbejdet inden bagningen foretages på tilberedningspladsen og for at skubbe bagepladerne sikkert og bekvemt ind og ud af ovnen, vil det være en god ide at anbringe ovnen arbejdshøjde.

På kogepladsen bliver gryder og pander skubbet frem og tilbage, taget af og holdt på skrå og derfor skal man have rigelig plads.
Ved at adskille kogepladsen og ovnen ad integreres kogepladsen harmonisk ind i helheden. Under kogepladsen er der plads nok til et udtræksskab til opbevaring af gryder og pander.

Vidste du at?
Sammenlignet med Tyskland er priserne MINDTS 20% højere i Skandinavien. Fabrikkerne i Danmark tjener styrtende på at sælge og drive franchisebutikker, som du betaler for!

Tænd og nyd – men først lidt fakta og information

Komfur og kogeplader kan fås i et utal af former og farver og udstyret med en lang række funktioner: køberen står over for en forvirrende mangfoldighed. For at du kan bestemme dig før købet, for hvilke apparater, der kan blive tale om og hvilke funktioner, der er relevante for dig, har vi sammenfattet et par informationer og fakta.
Glaskeramiske kogeplader består af fire mm stærkt, keramiseret glas. Det er blevet produceret i mere end 30 år og med forskellig teknik: glødetråd, halogen eller induktion. Der er næsten ingen grænser for udformningen af glaskeramiske komfurer. De findes i forskellige bredder til stand- og indbygningskomfur eller i separate apparater, som kan indbygges i en mindst 40 mm tyk bordplade. Der tilbydes rektangulære kogeflader, men også trapezformede til hjørneløsninger og runde elementer med forskellig udsmykning, så det passer til enhvert køkkenmiljø.
De glaskeramiske komfurers gængse opvarmning. I de senere år er der kommet induktionsteknik på markedet. Ved induktion opstår varmen direkte i bunden af gryder og pander, fremkaldt af elektromagnetiske felter. (Gryder og pander skal være beregnet til induktion som f.eks. støbejern eller stål). Det sparer tid og energi, fordi energiforvandlingen sker direkte i grydebunden og det betyder hurtig opvarmning, og temperaturer kan reguleres hurtigt og nøjagtigt. Hvis der ikke står en gryde på zonen, er der ingen energitilførsel og kogezonen bliver automatisk slukket.

Der findes variable og brokobbelbare kogezoner til store gryder og pander og som supplement stege- og varmeholdelseszoner. Det er muligt med de nye kogezoner både at få en hurtig opvarmning og samtidig spare energi. De reagerer meget hurtigt på tænd og sluk og sørger for en optimal varmefordeling over hele kogezonen. Ved kogezoner, som kan genkende grydens størrelse, tilpasser varmezonen sig automatisk til gryden og derved undgår man varmetab.
Gennem sensorer finder den elektroniske genkendelse ud af, om der står en gryde på zonen og kun da bliver den tændte zone opvarmet. Såsnart gryden eller panden bliver taget af den varme kogezone, afbrydes energitilførslen.

Det tjener både sikkerheden og restvarmen. (Restvarmen slukker ved en overfladetemperatur på mindre end 65 grader). Restvarmen angiver hvilke kogezoner, der ikke er afkølet nok endnu – eller at de kan bruges til at holde noget varmt med.

Glaskeramiske komfurer kan også bruges som en yderligere arbejdsplads, da de er meget robuste og meget lette at vedlige-holde. Alle skuremidler er dog forbudt, lettere tilsmudsning fjernes med vand tilsat lidt opvaskemiddel. Fastbrændte madrester fjernes let med en specialskraber.
Moderne gaskogeplader tilbyder den komfort, funktion og pålidelighed som den nøjagtige, justerbare glasflamme giver og som også de professionelle kokke sætter stor pris på. Kombination af gaskomfur og elektrokogezone er også mulig og med kombikomfurer kan man lave mad på gas og bage og stege i en elektrisk ovn.
Indbygningskomfurer – praktisk mangfoldighed, bagning, stegning, grillning, opvarmning og holde-maden-varm er funktioner som et komfur skal kunne. Når alt dette er opfyldt, skal man derudover tage hensyn til betjeningskomfort og ikke mindst sikkerheden. Overskuelige anbragte knapper, kontakter og funktionstaster gør betjeningen lettere. Symboler, der er lette at forstå, skaber en logisk forbindelse til kogezonerne.
Hos nogle topklassemodeller foregår styringen via en central drejeknap eller via en sænkbar betjeningsknap. Programmeringsure gør det muligt at programmere komfuret til at starte på et bestemt tidspunkt. Stegningen eller bagningen starter automatisk og slukker også automatisk igen. Sikkerhedsordninger forhindrer, at man ikke kommer til at tænde komfuret ved en fejl. Køkken møblerne bliver beskyttet mod strålingsvarmen af en blæser. Større glas i ovnlågen og forbedret ovnlys gør det nemmere at se ind i bageovnen.

Nye ovne er mere end varm luft

Før i tiden lykkedes alt ikke lige let med bageovnen. Ujævn varmefordeling krævede ofte mange forsøg og eksperimenter med efterfølgende møjsom rengøring. I dag er moderne bageovne udgangspunktet for at retterne lykkes optimalt og rengøringen er blevet gjort lettere med specielle selvrenseprogrammer og med specielle emaljer.
Alt efter opvarmningstype skelner man mellem bageovne med over-/ undervarme, varmluftovn, bageovn med mikroovn, bageovn med damp og kombinationsovne, som kombinerer de forskellige opvarmningstyper i et apparat. De respektive stegemuligheder kan så benyttes enkeltvis eller bruges sam- men. Med disse kombinationsmuligheder bliver der både sparet tid og energi. Bageovnene i dag har den korrekte tilberedningstype til en hver ret. De anbefalede temperaturer, som findes til enhver opvarmningstype, gør indstillingen til mange retter lettere og selv tilberedningen af meget ømtålelige retter lykkes med den nøjagtige temperaturregulering fra 30 grader.
Da den cirkulerende varme i en varmluftovn giver mulighed for en ensartet stegning, kan der steges på forskellige plader på samme tid. Også stegningen med damp bliver mere og mere populær. Ikke kun fordi teknikken er meget sund og skåner vitaminerne, men også fordi mad, som er stegt i damp, bevarer en god smag. Mikrobølgeovne kan tø op, varme op og stege små og mellemstore mængder af levnedsmidler hurtigt og samtidigt skåne næringsstofferne, fordi varmen bliver frembragt direkte i levnedsmidlerne. Ved bageovne med integreret mikrobølge kan de bruges hver for sig eller bruges samtidigt.

Ved samtidig brug bliver stege- eller bagetiden næ- sten halveret og strømforbruget bliver indtil 20 % mindre.

Det er ikke kun stegningsforløbet, der bliver optimeret hele tiden, også energi- forbruget og rengøringen forbedres konstant. Energiforbruget reduceres ved ændret luftføring, bedre isolering og låger med flere lag glas. Teleskopudtræk garanterer en sikker betjening. Optiske og akustiske signaler viser, hvad der sker inde i ovnen og et luftrensningsfilter forhindrer lugtgener. En speciel belægning på ovnens indersider og på pladerne forhindrer snavspartikler i at sætte sig fast. I de fleste tilfælde er det nok med en våd klud til at tørre eventuelle madrester væk med. Den, som gerne vil have det endnu mere bekvemt, vælger en ovn med pyrolyse.

Ekstra tips Rengøring af bageovn
Den glatte emaljebelægning gør rengøringen af bageovnen lettere. For det meste kan madrester tørres væk med en blød svamp og lidt vand med opvaskemiddel.
Ved katalyseringen suger de små porrer i emaljen fedtet ligesom et stykke trækpapir. Fedtet nedbrydes ved hjælp af ilten i keramikken og forvandler snavset til en belægning, som er nem at tørre af. Ved pyrolyse selvrengøringsprocessen bliver alle fedt- og madrester brændt op ved meget høje temperaturer (indtil ca. 500 grader celsius) i den tætsluttende og låste bageovn. Derigennem bliver sider og ovnlågen automatisk fuldstændig rent. Rester skal blot tørres væk med en klud.

Luften går aldrig ud af de stærke emhætter

En emhætte er nødvendig i et hvert køkken. Fedt, lugt og damp er ikke kun irriterende, det sætter sig også i møbler, apparater og køkkenredskaber. Emhætter kan monteres på væggen eller frit hængende over kogeøer. De findes i mange former og forskellige materialer. De kan tilpasses formelt til køkkenindretningen eller give køkkenet et anderledes præg. De er indrettet til recirkulering eller afgangsluft og er enten monteret med en ekstern eller en indbygget motor.

Alle apparater har indflydelse på køkkenets optik og emhætten er især iøjenfaldende. Engang blev emhætten diskret gemt af vejen i et overskab, men i dag kan den også være et flot indslag i køkkenets design. De enkelte fabrikanter tilbyder emhætter i form af underbygningsemhætter, indbygningsemhætter, emfang, og recirkulationsemhætter. Man kan få lige fra store omfangsrige emhætter til elegante emhætter til kogeøer. Alt efter placering i køkkenet kan emhætten være kantet, rund eller trapezformet. Kombinationen af rustfri stil og glas er meget populær. Bløde rundinger, hylder af glas og markante sidedele præger udformningen.
Det mest effektive er altid at suge dampen ud, hvor den opstår. En emhætte bliver derfor monteret direkte over kom-furet eller kogepladsen. Den perfekte afstand for emfang over elkomfuret er 50 til 60 cm. Over gaskomfur skal afstanden være min. 65 cm. En emhætte skal have en kraftig udsugningskapacitet, men samtidig være så lydsvag som mulig. Men en kraftigere kapacitet betyder også en stigning i støjen – ikke kun på grund af motorens højere omdrejningstal,
men også på grund af den stigende luftbevægelse i køkkenet. Derfor skal udsugningskapaciteten ikke sættes alt for højt. De fleste emhætter i dag tilbydes som universalapparater, som både kan bruges til udsugning og re-cirkulation. Systemer, som arbejder med recirkulation, suger luften med dampen ind i et filter og fører den rensede luft ud i rummet igen. Udsugningen er mere effektiv når den ledes direkte ud i det fri. Emhætter med udsugning kan kun fungere optimalt, hvis der er tilstrækkelig frisk luft i køkkenet. For at sikre den gode recirkulation og udluftning i køkkenet er det nødvendigt med en kontrolleret luftudskiftning.

Effektiviteten af filtersystemet er af stor betydning for emfangets funktion. Specielt filteret med det aktive kul, som lugtstofferne bindes i. Det sørger for god luft i køkkenet i mindst et halvt år. Fedtfilter kan fås som fleece, som med jævne mellemrum skal skiftes eller som metal, som kan vaskes direkte i opvaskemaskinen.
Emhætter med blæser, hvor motorkapaciteten kan reduceres trinløst, suger også den sidste damp og de sidste fedt- partikler ud af køkkenet. Et nyt ventilationssystem – med en forbløffende virkning – leder køkkendampen forbi elektroder, som gennem elektrostatiske impulser forvandler dampen til støv. Systemet arbejder utrolig støjsvagt og sparer energi og det er ikke nødvendigt at skifte filter. Emhætter med eksterne motorer arbejder også meget støvsvagt. Ved disse modeller er motor- og blæseenhederne adskilt fra emhætterne og er placeret uden for køkkenet. Eksterne motorer kan monteres på lofter, i tilstødende rum, på ydervæggen eller på taget og forbindes med emhætten via et styringskabel.

Ekstra tip
Luftudskiftningsrate: Angiver hvor ofte luften i rummet bliver udskiftet pr. time. En rate på 0,5/ h betyder, at 50 % af luften i rummet bliver udskiftet pr. time.
Alt efter rummets størrelse anbefales en luftudskiftning 6-12 gange pr. time. Det er vigtigt med en god luftudskiftning for at fjerne skadelige stoffer, kuldioxid og fugt.
Luftkapacitet: Maksimal luftkapacitet, som nævnes i brugsanvisningerne, angiver hvor meget luft, der bliver filtreret gennem emhætten pr. time ved recirkulation. Den nødvendige ventilationsydelse kan man beregne efter følgende formel:
Køkkenareal (m2) x rummets højde = rumvolumen (m3)
Rumvolumen (m3) x luftudskiftningsrate = luftkapacitet.
Den beregnede luftkapacitet skal kunne opnås på emhættens laveste trin. På den måde er en lydsvag drift mulig og der er kapacitet tilovers.

Gode køkkenredskaber og funktionalitet efterspørges

For at de raffinerede opskrifter skal lykkes uden besvær, arbejder gode kokke med første klasses køkkenværktøjer. Deres arbejdsredskaber er nøglen til succes. Med den nye madkultur og de stigende krav bliver der også fokuseret mere på, at udstyret i husholdningen skal være funktionelle og holdbare køkkenredskaber.
Disse arbejdsredskaber er lige så vigtige i tilberedningen af maden som de gode ingredienser. Køkkenredskaber har hver især sine egne specielle opgaver. Allroundapparater er ikke gode nok til de professionelle kokke.
Tilbudet af køkkenredskaber er enormt. Alt efter de specielle opgaver skelner man mellem røre-, blande- og piskemaskiner, skære-, skrælle- og riveredskaber, snitredskaber, si og sigter, måle- og vejeapparater. Endvidere er der stege- og kogegrej, specialredskaber som dåseåbnere og proptrækkere samt skærebrætter og hakkeblokke.
Der findes også et stort udbud af elektriske småapparater til køkkenet. Toaster, kaffemaskine og friture hører lige så meget til et godt køkken som en håndrøremaskine, stavblender, frugtpresser og pålægsmaskine.