Køkkenplanlægningen

Sådan får boligen hjerte og sjæl

Køkkener ændrer sig. Det lille lukkede rum gemt for enden af gangen er forvandlet til åbne rum, hvor man befinder sig godt og kan lide at arbejde og hygge med børnene.

Flere og flere mennesker udbygger deres køkken til et opholdscentrum.
Her er midtpunktet for hele familien og det er her man mødes med venner. Her bliver der snakket og grinet. At lave mad anses ikke som et arbejde, men mere som en fornøjelse eller fritidsbeskæftigelse og derfor er køkkener i dag større, hyggeligere og mere praktiske.

Vidste du at?
KØKKENER24 er opbygget efter ”Just in time” princippet.
Leveringer med garanti! Hvad mere kan man ønske sig?

Når vi sammen med de største producenter indgår aftaler kan du stille uret efter det. Glem alt om delleverancer og koordinering af mange leverandører, det ender altid i misforståelser og ærgrelser. En seriøs leverandør tager altid økonomisk medansvar.

Gennemtænkt og afprøvet

Det eksisterende rum kan udnyttes optimalt, når man bare tager hensyn til nogle planlægningsregler eller grundsætninger, som kan være til stor hjælp ved indretningen af køkkenet, så det bliver funktionelt og tilpasset til de individuelle vaner og arbejdsgange.
Moderne køkkenplanlægning betyder i dag: kreativ og ukonventionel udformning af rummet, hvor man ikke bare arbejder godt, men også befinder sig godt.

Flere og flere mennesker ønsker sig køkkener, der er mere hyggelige. De vil ikke stå og kigge på en væg, mens de laver mad og søger derfor efter specielle tilpassede indretninger. Med udgangspunkt i 6 gennemprøvede grundformer skal indretningen af møbler og hårde hvidevarer i første linje tilpasses til rummets mål og proportioner.
Til et funktionsdygtigt arbejdskøkken skal der beregnes otte til ti kvadratmeter, til et køkken med spiseplads tolv og til et repræsentativt opholdskøkken skal der være 15-20 kvadratmeter. Men uheldigt placerede døre, vinduer, radiatorer m.m. kan indskrænke pladsen til inventar betydeligt og derfor kan man i stedet sige, at der til en gennemsnitshusholdning skal være syv meter til inventar.

Når arbejdsgangen skal planlægges (for højrehåndede) foregår det altid fra højre mod venstre (forberedelses-plads, komfur, vask, plads til at stille af på) og bredden af køkkenrummet skal være mindst være 2,40 mtr.,hvis der er skabe overfor (2 x 60 cm skabsdybde plus 1,20 mtr plads til at bevæge sig på).
Uanset hvilken køkken løsning du vælger fra den store programvifte, de mange overfladevarianter og de mange forskellige skabstyper fra de talrige fabrikanter, så kan faktisk alle køkkenrum indrettes således, at ikke kun funktionen, men også optikken passer.

Vidste du at?
Vidste du at KØKKENER24 har over
3.000 lågevarianter, alt i laminat,
MDF, finerede, keramiske og massive
trælåger. Vi kan matche enhver køk
kentegning, så længe vi ikke skal skille
vore elementer ad og putte dem i
flade kasser som Kvik og Ikea.
1-sidet køkken
(grundplan 1)
C”
K
Velegnet til mindre lejligheder med kun en skillevæg.
Alle funktioner på meget lidt plads -men det behøver ikke at betyde en ensformig opstilling af skabe i én lang række.

Vinkelkøkken
(grundplan 2)

i_i
n 1 1
.’ ” j D
. 1
Med denne alsidige køkkenform er af-standen kort og der er mange plan-lægningsmuligheder. Denne køkkenform egner sig især til rum, hvor der er flere
døre.

2-sidet køkken
(grundplan 3)
i’

<
Mere plads betyder automatisk mere arbejdsplads. Den tosidede indretning åbner mulighed for alsidige indret-ningsvariationer og giver en optimal rumudnyttelse. Denne variation er mulig, når der er døre eller vinduer på rummets gavlside.

Køkken i U-form
(grundplan 4)

Den repræsentative U-form kræver rigelig plads • for at sikre tilstrækkelig bevægelsesfrihed. Storstilede køkkener i mange
udformninger kan realiseres med denne variation.

Køkken med halvø
(grundplan 5)

Køkken med kogeø
(grundplan 6)
Nar køkkenet er mere eller mindre integreret med opholds- og spisestuen opstår denne grundplan, hvor halvøen ofte overtager den funktionen som rumdeler.
k— -j

For dem som har et køkken rum på mindst 20 kvm, er der med denne variation repræsentative og arkitektoniske muligheder. De som ikke bryder sig om installationen af et komfur med emhætte midt i køkkenet, kan også bruge øen som et tilberedningscentrum.

Individualiteten, det er det, der tæller

Vi forandrer os som mennesker. Vore forestillinger ændrer sig, og derfor ændrer vore køkkenønsker sig også og heldigvis for det. Standardløsninger med møbler stillet op i en lang række langs væggene opfylder slet ikke de stigende krav.
En tidssvarende køkkenplan lægning tager hensyn til kravene om alsidighed, fleksibilitet og mobilitet. Ved køkkensystemer med moduler kan enkelte funktionsbygge sten f.eks. til komfur eller vask opstilles som enkelt elementer eller forbindes med hinanden. På den måde kan man begynde med to eller tre elementer og derefter supplere lidt efter lidt, når situationen ændrer sig, når singler bliver til par, når par bliver til familier, så suppleres der med flere elementer. Man kan naturligvis også flytte helt uden problemer.

Køkkensystemer med moduler er meget fleksible, åbne og giver store muligheder for at flytte rundt, udvide og kombinere på ny. Mange af enkeltelementerne kan ikke kun bruges i køkkenet, men passer ligeså godt ind i spisestuen og opholdsstuen.

Køkkener i dag er ikke længere standardløsninger, men i de fleste tilfælde unikke og veltilrettelagte løsninger, hvor familiens ønsker om individualitet er i højsædet.
Hvem ønsker et køkken magen til naboerne? Køkkenet bruges til at udtrykke stil, identitet og status. Derfor er det vigtigt at søge en køkkenrådgivers hjælp, der kan illustrere ønsker og tilføre gode ideer til familiens egne.

Køligt overblik sikrer god
økonomi i længden

Der er mange grunde til at forny køkkenet tidssvarende – modernisering, udvidelse, flytning. I mange tilfælde er det naturligvis det letteste og for det meste også den teknisk bedste løsning at erstatte den gamle indretning med et helt nyt køkken. Men den komplette fornyelse er ikke altid mulig og heller ikke altid ønsket. Man kan også få fornuftige løsninger med mindre bekostelige ændringer.

Den, som arbejder med gamle og energislugende apparater, og som ved madlavningen bliver fuldstændig indhyllet i røg og damp, skulle overveje en “teknisk” udbygning. Moderne indbygningsapparater er økonomiske og økologisk optimerede. Køleskabene er freonfrie og bedre isolerede. Hurtigere opvarmning på komfuret reducerer strømforbruget, emhætter er mere støjsvage og deres virkning er forbedret og opvaskemaskinerne har et betydeligt mindre vand- og energiforbrug. (En opvaskemaskine fra 2005 bruger omkring 25 Itr. vand. I dag bruger de kun ca. 9 Itr.).

Det er sjældent nødvendigt med større ombygninger ved udskiftning af de hårde hvidevarer. En køkkenfagmand kan meget hurtigt finde ud af hvor og hvordan de nye apparater skal installeres. Optisk og teknisk upåklagelige løsninger er altid mulige selv i komplicerede situationer. Når komfuret og vasken udskiftes skal bordpladen som regel også fornyes.

Det andet meget vigtige punkt i moderniseringen er møbleringen. Den, som ærgrer sig over for lidt skabsplads, for lav arbejdshøjde eller upraktiske skabsinddelinger, kan med målrettede foranstaltninger perfektionere køkkenet efter de nyeste ergonomiske erkendelser.

Spørg altid en kompetent køkkenfagmand til råds om disse noget bekostelige ændringer og udvidelser er hensigtsmæssige. Han ved hvad der er muligt, og hvad der kan svare sig.
Nogen gange kan selv små, målrettede ændringer have en stor virkning. Et praktisk affaldssorteringssystem eller en funktionsliste i mellemrummet mellem overskabe og bordplade kan altid monteres efterfølgende i ethvert køkken. Med disse systemer til mellemrummet mellem overskabe og bordplade har du alle køkken- og arbejdsredskaber indenfor rækkevidde. Da indbygningsskabene i princippet er enkeltskabe, som først bliver til en enhed med bordpladen, er man stadig mobil. Ved flytning kan man bare tage det med og bygge det op igen -muligvis i en anden kombination og med en anden bordplade. Det praktiseres meget i Tyskland, men bliver nok ikke brugt så meget herhjemme. En nøjagtig sammenligning mellem den gamle og den nye køkkenplan viser om løsningen kan realiseres eller om et nyt køkken ville være bedre.

 

Værs’ go at gå til bords

Et køkken, som ikke har spiseplads til hele familien er for mange mennesker ikke et rigtigt køkken. Men et fritstående køkkenbord kræver plads, og det er det ikke alle køkkenrum, der har. Fabrikanterne har indset dette problem og tilbyder nu mange fiffige løsninger og raffinerede muligheder for at integrere en spiseplads, så et arbejdsrum bliver til et hyggeligt opholdskøkken. Dermed får køkkenet den komfort, som skal til for at man kan slappe af, snakke med hinanden og nyde det.

Udvalget er stort. Der bliver tilbudt pladsbesparende spisepladser, spise-diske, barplader og udtræksborde. Der kan også laves en lille spiseplads i forbindelse med et søjlesystem. Disse borde kan fås i mange udformninger og materialer. De kan anbringes på tværs af et underskab eller i forskellige højder på en kogeø. Således er alle forudsætninger skabt for et hyggeligt morgenmåltid eller et lille mellemmåltid.
Til den store middag har man dog brug for et stort spisebord (sidder 2 personer overfor hinanden skal bordbredden være omkring 80 cm) og en passende rumstørrelse. For at alle personer har tilstrækkelig bevægelsesfrihed ved bordet, gælder som tommelfingerregel, at et kvadratisk spisebord skal have en bredde på 65 cm og en dybde 40 cm pr. person. Derudover skal man beregne 50 x 60 cm til stolen plus plads til at røre sig på.

Pladsbesparende og hyggeligere er et rundt bord (diameter skal være på mindst 90 cm – men det er bedre med 110 cm).Når der ikke er plads nok til et fritstående bord, kan man samles om en integreret spiseplads, som er i forlængelse af bordpladen. For at spisepladsen og bordpladen skal være en enhed, kan spisepladsen fås i samme materialer som bordpladerne. En anden smuk løsning kan realiseres med det praktiske søjlesystem og selv i minikøkkener kan ønsket om plads til at spise morgenmaden opfyldes. I sådanne tilfælde tilbyder alle fabrikanter udtræksborde, som er indbyggede i et underskabe og som efter behov kan trækkes ud eller skubbes ind. Som man kan se, er en køkkenplanlægger i dag i stand til at fremkomme med kreative forslag til spisepladsudformning ikke kun til storstilede opholds køkken er, men også til små køkkener og til rum, som er svære at møblere.

Ekstra tip
En spisebar kan bygges i forskellige højder:
fungerer den som rumdeler går den 15-20 cm op over underskabene og man skal have barstole. Alternativt kan den også monteres i normal sidehøjde (ca. 70 cm) neden for bordpladen.
Endelig er der også den mulighed, at bordpladen bliver så bred, at den rækker ud over underskabene. Spisebaren har så en højde mellem 85 og 95 cm og normale stole står på et podium på ca. 20 cm.

God køkkenbelysning, perfekt stemning

Udviklingen af moderne belysningssystemer har ført til en særlig lysarkitektur og givet nye ideer til belysningen, som ikke kun opfylder funktionelle aspekter, men også sørger for den rigtige stemning og en behagelig atmosfære.

Strømskinnesystemer med lavvolt og forsynet med små lyslegemer, som garanterer høj lysudnyttelse ved lavt strømforbrug og en hø] levetid, bliver monteret på overskabenes underside.
Med denne halogenbelysning får man et klart og blændfrit lys lige der, hvor man har brug for det: næsten alt køkkenarbejde kræver nemlig et ordentligt lys. Miniature transformatorer, installeret bag lyslister, skurelisteprofiler eller bagvægge, tilpasser lampernes spænding til den normale spænding på 220 volt.

Nogle leverandører tilbyder også lyssystemer til mellemrummet mellem overskabene og bordpladen, hvor lysene allerede er integreret.
Til den almindelige køkkenbelysning er det i dag almindeligt med Halogenindbygnings-lamper. Nogen er indbygget plan med undersiden af skabene, andre er dekorative bueformede lamper til montering på baldakiner, oven på skabene eller i loftet. Disse indbygningslamper til den specielle og effektfulde brug kan leveres i forskellige udformninger og med masser af tilbehør.

I dag tilbydes et stort udvalg af løsninger, som giver køkkenet dette rette lys.
Løsninger som både er specielle, men som også er smukke – og som også indbygges efterfølgende.

Stor vægt på sikkerhed
– også børnenes

Hvem har ikke prøvet den ene eller anden smertelige berøring med varme kogeplader eller skarpe knive. For at arbejdet i køkkenet skal blive mere sikkert og mindre stressende, kan du mindske risikoområderne med gennemtænkte forholdsregler og på den måde forhindre, at børns opholdslyst i køkkenet går hen og bliver farlig.
I princippet gælder det om at undersøge slidstyrken på de valgte møbler og apparater. Vigtige kriterier herpå er stabilitet, sikkerhedog service.

På moderne glaskeramiske kogeplader kan betjeningsknapperne låses. En let berøring på nøglesymbolet på displayet forhindrer, at pladerne ikke kan tændes i utide.
En anden god sikkerhedsordning er gryderegistrering – man kan kun tænde for kogezonen, hvis der står en gryde på zonen. Forsænkbare betjeningsknapper forhindrer at, små pilfingre kan tænde komfuret. En beskyttelsesskærm foran kogezonerne forhindrer nysgerrige grydekiggere i at rive gryder ned eller vælte dem.

Rødglødende kogeplader signaliserer varme. Børn skal dog også gøres opmærksom på restvarmeindikationen. De små børn kan ikke komme til en ovn, der er indbygget i et højskab i bordhøjde. Hvor dette ikke er muligt forhindrer godt isolerede ovnlåger med flere lag glas forbrændinger, også selvom ovnen indvendig er over 200 grader varm. Med børnesikringen er det ikke muligt at åbne ovnlågen.
Små apparater som toaster, æggekoger eller kaffemaskine opbevares bedst i et aflåsbart skab med jalousi. Til elektriske eller mekaniske pålægsmaskiner kan man få skuffer eller underskabe med sænkings- og klapmekanismer.
Knive og andre farlige køkkenredskaber skal altid anbringes uden for børns rækkevidde og alle husholdningskemikalier skal være i aflåste skabe.
Et låsbart underskab, et låsbart udtræksskab til rengøringsmidler eller senere indbyggede børnesikringer kan forebygge forgiftninger af børn. Et termostatblandingsbatteri med en lavere indstillingstemperatur beskytter mod forbrændinger.

Bekvemt og uden forhindringer

Køkkener kan med visse ændringer blive så funktionsvenligt ind’ rettet, at selv ældre og handicappede mennesker befinder sig godt. Selv ved ældre og handicappede mennesker kan børnesikringer forhindre forgiftninger. En af de vigtigste forudsætninger for at man kan blive længst muligt i eget hjem uden
brug af fremmede hjælp er, at køkkenet er planlagt sådan, at der ingen forhindringer er.
Det er ikke altid nødvendigt med dyre specialfremstillinger for at opnå dette, men det kræver en fagkyndig rådgivning for at finde frem til de fabrikanter af køkkenmøbler, hårde hvidevarer og tilbehør, som lige har det, som svarer til ældre og handicappede menneskers specielle behov.

Der findes ingen standardkøkken til bestemte aldersgrupper og ingen specielle køkkener til handicappede, men fagkyndigt planlagte køkkener, som svarer til den personlige smag og som reducerer forhindringer ved køkkenarbejdet.
Ved valget af hårde hvidevarer er enkeltheden og entydigheden i for-bindelsen med betjeningen vigtig. For at undgå unødig bøjen og strækken skal alle underskabe forsynes med udtræk i stedet for hylder og et smalt udtræksskab (apothekerskab) med rulleskinner kan overvejes i planlægningen.
Indbyggede ovne og opvaskemaskiner i arbejdshøjde skåner rygsøjlen og en stabil ramme tjener som håndtag.
Det vil være en god ide at inddrage lægen i planlæg-ningen af køkkenet. Han er den bedste til at definere de specielle handicaps. En svagtseende skal have betjeningsknapper, som ikke kan forveksles og som er lette at kende og betjene.

Den som er henvist til en kørestol, (den rigtige arbejdshøjde for en kørestolsbruger ligger mellem 45 og 105 cm.) har brug for kogeflader, vask og bordplader, som man kan komme ind under.

Ønsker til arkitekten
  • Bordpladebelysning med kontakter
  • Almindelig loftbelysning
  • Vandvarmer 10 Itr. under vasken
  • Glashylder i overskabene
  • Underbygget mikroovn
  • Sænkbare overskabe og vaske

Da det er svært for en kørestolsbruger at række ind over en 60 cm dyb bordplade eller vask, skal der monteres frie stikkontakter på en liste direkte under bordpladen. I de fleste køkkener er køleskabet allerede indbygget i arbejdshøjde. For kørestolsbrugere skal indbygningsnichen dog være så lav, at den nederste hylde i køleskabet skal være i en højde af ca. 50 cm. Køle- og fryseskabe med udtræk er meget komfor-table, og så kan en kørestolsbruger komme til indholdet fra siden. (Kørestolens vendeplads er ca. 150 cm. Døre skal have en bredde på mindst 90 cm.).
Et sådant udstyret køkken giver seniorer og handicappede større mulighed for at bevare selvstændigheden og mulighed for, at de kan blive i deres egen bolig og få hverdagen til at fungere bedre.