Forberedelse

Køleskabe – fra standard til forrådskamre

Fabrikanterne af køleskabe har mange tilbud til kundernes forskellige indkøbs- og madlavningsvaner. Det strækker sig lige fra et kompakt standardkøleskab til et todørs forrådskammer, som er udstyret med flere kuldezoner samt freshzoner, der holder grøntsager friske i op til 3 gange så lang tid.
Køleskabenes strømforbrug varierer meget alt efter hvilken energiklasse de tilhører, derfor er det meget fornuftigt og økonomisk rigtigt at vælge et køle- /fryseskab, som passer til ens behov, som er miljørigtigt og som er energibesparende og freonfrit.
Køle-/fryseskabe er husholdningens største energislugere. Euro-mærket informerer om energiforbruget (apparater som tilhører klasse A bruger lidt strøm, A+ endnu mindre os så fremdeles). Superisolerede køleapparater har et optimalt kølekredsløb og en forbedret isolering og bruger kun halv så meget strøm, som 10 år gamle apparater gør. I det firestjernede frysefag kan den dobbelte mængde nedfryses på halv tid (superfreeze).
I det moderne køle-/fryseskabe er flere kuldezoner standard. Med en fugtighedsregulering kan man bestemme temperaturen og relativ luftfugtighed eller man kan holde det konstant.
Dette garanterer et idealt klima til at holde levnedsmidlerne friske med. Hylder af sikkerhedsglas giver et bedre overblik og de er meget hygiejniske, stabile og ridsefaste. Specielle holdere gør, at flasker står godt i køleskabet, drejelige glasplader giver mere overblik og en udvidet dørvinkel betyder bedre betjening.Køle-/fryseskabe bør ikke placeres ved ved siden af komfuret. Både frysedelen og køledelen skal regelmæssigt afrimes, de fleste har idag automatisk afrimning. Er islaget tykkere end tre millimeter forhøjes energiforbruget. Køleskabe med automatisk afrimning, giver bedre komfort. For at spare strøm skal døren – især til fryseskabet – åbnes så sjældent som muligt og så kort tid ad gangen som muligt. Varme retter må aldrig stilles ind i køleskabet. Ethvert køleskab kan kun nedfryse en vis mængde levnedsmidler indenfor 24 timer. På Euro-mærket og i brugsanvisningerne er indfrysningskapaciteten oplyst (den skal mindst være 4,5 kg pr. døgn for hver 100 liters rumindhold). Der angives den maksimale mængde af levnedsmidler i kg, som på 24 timer kan indfryses fra plus 25 grader til minus 18 grader.

Lær af professionelle kokke – de ved besked

Kogekunsten begynder ikke først ved komfuret eller ovnen. For alt kan kun tilberedes så godt, som det er blevet forberedt. Hos de professionelle kokke er forberedelsen en godt organiseret og længe indøvet række af arbejdsgange og -rutiner.
Arbejdrutiner ved køkkenets vigtigste plads skal organiseres på allerbedste vis.
Køkkenplanlæggerne har lært meget af de professionelle kokke. Tilberedelsespladsen bliver i dag indrettet centralt i køkkenet. Fra midten af rummet er alle de andre områder hurtig tilgængelige. De nødvendige redskaber skal også være i umiddelbar nærhed af tilberedningspladsen.

God forberedelsesplads skal overvejes nøje

Tilberedningspladsen – som bindeled mellem koge- og vaskeplads – spiller en vigtig rolle i planlægningen. Indretningen af tilberedelsespladsen skal man derfor overveje nøje. Kompromisser på dette område betyder afkald på bekvemmelige og ergonomiske løsninger. En perfekt plads er basis for tilberedning af måltiderne og fremmer lysten til kreativt køkkenarbejde.
En ændret ernæringsbevidsthed, stigende krav til levnedsmiddelkvalitet og lysten til at eksperimentere ved tilberedningen af maden kræver en velorganiseret arbejdsplads.
For at få en gnidningsløs arbejdsgang, undgå unødige skridt, få en god oversigt og god tilgængelighed er det meget vigtigt, at arbejdsfladen er godt udstyret og optimal indrettet (tilberedningspladsen skal være 120 cm bred for at være ideal). Elementer på hjul perfekte. De giver en god funktion ved tilberedningen, men også meget spillerum til usædvanlige indretningsideer. De komfortabelt udstyrede elementer garanterer sammen med passende tilbehør professionelle arbejdsbetingelser, Det kan sagtens lade sig gøre at supplere indbygningskøkkenet med et sådant element, ligesom en eksisterende køkkenfunktion kan deles op i enkelte, isolerede områder.
Disse elementer kan fås i forskellige bredder og i forskellige udførelser. De er på hjul og kan skubbes derhen, hvor der er brug for dem.
Da en foroverbøjet arbejdsstilling er en belastning for ryggen, er højere arbejdspladser generelt en meget god ide. De nye højere underskabe er perfekte, men en ergonomisk korrekt højde kan også opnås med plader af massivt træ eller kunststof lagt ovenpå arbejdspladsen eller med såkaldte butcherblocks. Det giver tillige mere arbejdsflade.
Er de elektriske småapparater som køkkenmaskiner, røremaskiner eller dåseåbner anbragt i umiddelbar nærhed af tilberedningspladsen, vil disse også blive brugt mere regelmæssigt.
De praktiske funktionssøjler har vist sig utrolig gode til opbevaring af køkkenredskaber, krydderier, frugt og grønt. Så er det altid lige ved hånden og desuden ser det godt ud. Disse indretningselementer giver et specielt miljø og viser, at hygge ikke udelukker en god funktion.

Valg af bordplade – en svær beslutning

I dag findes der et utal af materialer, som bliver brugt til bordplader i køkkener og deres egenskaber er forskellige. Derfor er udvalget ikke kun et spørgsmål om udseende. Den del af køkkenet, der stilles størst krav til skal være af en god kvalitet.
De billigste plader er fortsat de alm. 30 mm laminatplader på spånkern, herudover findes den mere hårde kompaktlaminat, typisk 12 mm. Indenfor det sidste år har vi også stiftet bekendtskab med keramiske bordplader, der er hårdere i overfladen end granit og Quartz komposit. Herudvoer stål, beton, glasbordplader.
Kunststofoverflader, har en meget hård overflade og gennem fine strukturer opnår man en vis modstands-evne. De er i stor udstrækning uimodtagelige mod kemiske og mekaniske påvirkninger og relativt billige. Der skal dog gøres opmærksom på, at disse overflader ikke er skærefaste, kun ridsefrie i et vist omfang og korttidsvarmebestandige.
Det er ikke nok til, at man kan stille varme gryder af på i længere tid. Kun i den nedre prisklasse bliver der brugt lige kunststofkanter. Det er mere almindeligt med bordplader med afrundede kanter, hvor beklædningen i en større end mindre radius er trukket ud over forkanten. Den, som beslutter sig for en bordplade med trælister, skal vide, at tidens brug bliver synligt på træet. For sagkyndige understreger dette bare materialets ægthed.
Der er mange muligheder i mønster og farver ved overfladevalget. Udover træefterligninger i mange sorter og farver bliver skifer, keramik, marmor og andre naturlige materialer mere eller mindre virkningsfuldt imiteret.

Bordplader af natursten
Granit og marmor er de natursten, som anvendes som bordplader i køkkener. Bordplader af sten er absolut skærefaste og ridsefrie. Her er det som regel kniven og ikke overfladen det går ud over og derudover er disse bordplader også varmebestandige.
Alle overflader af natursten er meget unikke og de er derfor også dyre. De er også sværere at bearbejde. Granitbordplader er meget robuste. Fedt, olie eller syreholdige væsker (citrussaft) skal dog tørres væk med det samme.

KØKKEN24 tilbyder granitplader til køkkenet til det halve af den normale markedspris i Danmark. Vælg mellem hundrevis forskellige granitsorter i forskellige overflade udførsler, herudover er Køkkener24 en af de absolut billigste udbydere af vaske til under- eller planlimning
Tjek aktuelle tilbud på køkken24.dk

Bordplader af marmor skal lakeres med en beskyttelseslak. Ved dagligt brug er det dog ikke muligt at undgå ridser og slibestreger (marmorpatina). Bordplader af sten er helt ideelle til køkkener, hvis man lige ser bort fra, at glas og porcelæn nok går i stykker, når man taber det ned på bordpladen. Bestilling og montering af disse plader forudsætter en speciel kunnen hos køkkenspecialisten og montøren. Dette retfærdiggør også den relativt høje pris. Måske skulle du forsøge med en kombination af en træbordplade og en granitplade.

Bordplader af komposit og materialer
Som alternativ kan tilbydes bordplader af værdifulde kompoundmaterialer som Corian® og Askilan® og Ceaserstone®. Det er plader støbt af akryl og mineraler (ca. 2/3 naturlige mineraler og 1/3 akryl). Pladematerialet er støbt sådan, at det kan saves, bores, fræses og slibes med almindelige træbearbejdningsmaskiner. Materialet, som kan bearbejdes almindeligt, er derfor heller ikke skærefast eller ridsefrit. Men ridser og småskader kan dog slibes og poleres, fordi materialet er massivt og ensartet.

Bordplader af massivt ædelt træ
I mange år har man kunne få køkkener med massive træfronter. Bordplader af massivt træ har man kunne få i lige så lang tid, men markedsandelen af disse plader er ikke særlig stor. Fordelen består sikkert i materialets eksklusivitet og varme. Ingen kan forvente, at træoverflader er skærefaste eller ridsefrie, men især ved mosaiktræ forbliver ridserne dog meget diskrete.

Bordplader i rustfrit stål
Tendensen til professionelle køkkenindretninger betyder også stigning i antal af bordplader i rustfrit stål. Stålet ruster ikke og sikrer at materialet lever op til alle kravene, især de hygiejniske, og så har det en lang levetid.

Vidste du at?
KØKKENER24 tilbyder samtlige tænkelige bordpladeløsninger i træ, granit, laminat, beton, stål, Corian, Ceaserstone m.fl.
Tjek aktuelle tilbud på bordplader24.dk

Alt på rette plads – funktion i detaljer

I køkkenet er der så mange ting, som man ikke vil undvære, og som man skal finde en plads til. Til mellemrummet mellem over- og underskabene findes der mange specielle ophængssystemer, som giver mulighed for at have alle vigtige køkkenrekvisitter lige ved hånden d.v.s. alt lige fra grydeskeer til knivblok og fra kogebog til krydderier.
Væggen mellem overskabet og bordpladen bliver i dag helt bevidst inddraget i køkkenindretningen. Der findes mange dekorative og praktiske ophængssystemer med skinner til vægmontering og beslag til alle vigtige køkkenrekvisitter, som kan sættes fast på forskellige måder. Til køkkenmoderniseringen tilbyder fabrikanterne vægpaneler, som kan tilpasses bordpladen farvemæssigt. Disse paneler, som bliver tilpasset efter mål, kan skjule gamle fliser og grimme borehuller.

Traditionelle bordplader er 60 cm dybe. (Der findes også specielle nicheskabe med mange funktioner, som bliver fremstillet til bordplader med en dybde på 75 cm).
For det meste bruges kun den yderste del af bordpladen og dette har givet mulighed for at bruge den inderste plads af bordpladen til de specielle skabe.
Disse nicheskabe er ideelle opbevaingssteder til elektriske småapparater. Der er trukket kabler og monteret stikkontakter i skabene. Kaffemaskiner, brødrister eller frugtpresser er hurtigt klar til brug. De trækkes ud på bordpladen, når de skal bruges og forsvinder igen efter brug ind bag de lukkede jalousier.